Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

On a sloping estate in Bedford, NY, the LX Pavilion stands at the intersection of minimal and cerebral, of material and space: dualities emanating from the Richard Serra sculpture within. Unlike the temporary indoor gallery installation where the London Cross (2014) was first shown, the design team was tasked to create a permanent home for Serra’s sculpture composed of two fifteen-ton weathering-steel plates measuring 40’ long, 7’ tall and 2-1/2” thick. Balanced on its edge, the lower steel plate runs diagonally between two corners of the room, while its counterpart, perched atop with a point load at midpoint and running perpendicular to it, is held in place by the specially constructed hydrated-lime wall partition resisting only the plate’s rail loads. The lower plate defines a plane that bisects the pavilion into two galleries, bringing an immediate awareness to the presence of the unseen side. Due to the mass and finish of the weathering-steel plates, the design mandated a carefully choreographed sequential dance between professional riggers and contractors to install the plates and the interior partitions during temperate weather to address temperature and RH control prior to commissioning the remotely located MEP system connected underground. Once complete, the pavilion interior spatially, figuratively and contractually became Serra’s “art piece.” On the exterior, a charred Accoya timber rainscreen wraps the façade shrouding the north facing skylights distributing soft indirect lighting into the gallery. In contrast to the preserved dark mill-scale of the steel plates, the façade was designed to naturally patina over time.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.