Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

At 330’ in length, the linear one-story building rises from foundations belonging to a previous 1960s bathhouse, extended on either side to accommodate the Center’s educational program. As a result of resiliency measures, the building perches above the horizon, providing immersive views of the dunes and Atlantic Ocean to its South. Future visitors may one day glimpse the vast offshore Empire Wind Project far out at sea. A newly constructed landscape, reclaimed from 12 acres of demolished concrete parking, surrounds the building’s other sides with native plant species, immersing it in an expanding natural environment. Organized around a series of interior volumes that house offices, support spaces, and classrooms, a continuous exhibition space flows from gallery to gallery, spilling out onto a perimeter shaded canopy and amphitheater. As an example of integration between architecture, landscape, ecology, engineering, and exhibition content, the Jones Beach Energy and Nature Center provides a public laboratory for learning about how feats of human engineering and forces of nature intertwine and overlap. Surrounded by on all sides by a shading canopy, the building’s 700 feet of perimeter provides an armature for expanded programming and unforeseen events. Galleries feature extensive glazing, including clerestory windows. As a result, the interior is luminous and visually connected to its stunning natural site, eschewing the separation between interior and exterior typical of many museums. The building’s wave- like profile, signaling the sloping ceilings of the gallery spaces within, conveys waves in both energy and nature.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.