Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

Bennington College’s Commons building is the original centerpiece of its 1932 Beaux-Arts campus plan. This 45,000SF renovation is the first substantial upgrade to the building. The project reinforces Commons’ unique character and history while envisioning how it can continue to serve the college for decades to come. Commons was the first and only building on campus that combined learning, socializing, and dining under one roof. We restore this spectrum of programming while rejuvenating space and circulation within contemporary academic, social, and architectural contexts. Central to this is a new learning center, expanding academic programming on campus in a cost-effective and practical way. These new learning spaces combine with an enlarged and reconfigured dining facility and revamped social spaces to restore Commons’ position as a vibrant center in the lived experience of the campus. Commons was essentially a one-sided building; its monumental southern façade anchoring the great lawn and flanking colonial houses, while the smaller north wing was an inconsequential service entry for back-of-house operations. After 80 years of campus development, Commons is now at the geographic center, but flow remained obstructed both within the building and between the north and south halves of the campus—in stark contrast to the college’s ethos of seamless integration across disciplines. Our work connects the building’s interior life and the surrounding landscape. A double-height glazed entry replaces the service entry on the north side, creating a new beacon for academic and dining programs that relate to the contemporary architectural language of adjacent buildings.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.