Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

WORKac’s Queens Library branch in Kew Gardens Hills is organized as a core of bookstacks and service spaces wrapped by a 15-foot-deep zone of bright, programmed spaces. This perimeter zone is conceived as a series of reading rooms for different age groups. The articulated roofscape distinguishes the rooms from one another: touching the ground to provide privacy for teens and the librarians’ offices, lifting up to give the library a sense of monumentality at its most public corner, and lifting again at the kids’ corner to provide child-size views to the south. The exterior façade is made from custom glass fiber-reinforced concrete panels with rippled, curtain-like folds. It acts as a 200-foot-long structural beam, resting on just two columns. The roof’s slopes provide an opportunity for a fifth façade: a green roof that reads as a continuation of the existing garden that wraps the back sides of the library. The project was commissioned through the NYC DDC Design + Construction Excellence Program in 2008. The library opened in September 2017.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.