The renovation and expansion of Dia Art Foundation’s three adjacent buildings in Chelsea establishes a greater street-level public presence for Dia. The project adds new facades and extensive building systems that respect the integrity of the buildings’ original spatial, structural, and material qualities. The design presents each of Dia’s buildings as a distinct element within a unified composition. In keeping with the character of the neighborhood and the existing structures, brick is used for the facades. The interior of each building is designed to reveal its structure and the full extent of the interior spaces. One gallery, located in a former marble factory, retains its exposed brick wall. A retractable metalpanel door enables the handling and installation of large-scale work within the gallery, as well as offers the potential for street-facing performances and installations. The adjoining second gallery space preserves its distinctive vaulted, wood roof, white walls, and tall glass doors. In each exhibition space, new, upgraded, and insulated skylights—matching the design of the originals—allow natural light to enter the galleries. Extending Dia’s history of revitalizing buildings for contemporary art, the design honors the industrial vernacular of each structure and of the neighborhood itself, while creating a seamless experience for visitors in rejuvenated, luminous spaces.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.