Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

This residential development consists of a complete gut renovation and new construction behind one of New York’s most beautiful and oldest cast-iron facades. It required a careful approach to the blending of contemporary architecture with historic preservation. The NYC Landmarks Preservation Commission requires any rooftop addition to be invisible. The building, however, is located on a highly-visible corner with a low, two-story building across the street. This meant that the building’s roof was visible from almost three blocks away. Tracing the cone of vision from the farthest point from which the building was visible, WORKac utilized three rooftop projections to mask the bulk of an addition: the triangular pediment of the historic Carey Building next door and the circular pediment and abandoned elevator bulkhead at the top of the building itself. The “shadow” created by these three projections created a sizeable zone for the addition and the opportunity for a distinctive angled form for the new roof. The result is a sculptural form that is completely invisible from the street below. The penthouse combines sleeping spaces and a family room within the old fifth floor of the building with new entertaining and dining spaces under the new roof at the sixth floor. A secluded terrace is sunken behind the pediment with views to the Woolworth Building; the old elevator bulkhead is repurposed with a hot tub. The height afforded by the angle formed by the cone-of-vision allows for a rear mezzanine with views toward downtown and the Freedom Tower.  

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.