Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

Shear House, a single-family vacation house in South Korea, explores how a simple yet formal treatment influences program organization and environmental qualities. The house has two opposing ends: a typical gable roof side and a sliced and pivoted roof face. The west façade with the gable roof is continuously transformed by the sun's orientation. The sheared volume of roof creates deep shade in the south side and a cozy terrace on the north side. The living room that spans the length of the house has dynamic spatial qualities, as light filters across its depth and height, and provides various visual connections. Though rooms are rectangular in plan and laid out on orthogonal grid, interior spaces are formed by many geometrical surfaces—triangles, parallelograms, and trapezoids—in elevation and section due to the shift of the roof volume. In addition, a double skin-facade controls heat and humidity; the house reduces 20 percent of heat gain and loss in summer and winter.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.