Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

The structure consists of 45 lightweight metal trusses, each 1.2 meters apart, dividing the weight evenly over the existing construction by means of a new concrete tie-beams that replace the existing parapets. The triangular roof section is designed asymmetrically so that one side can incorporate a covered circulation area. The continuous rhythm of slender structural elements creates a sort translucent veil floating above the existing structure and accentuating the perspective along the roof. Light and industrialized synthetic materials such as the PVC deck, polycarbonate sheets or the railings made of nylon nets, seek to reduce the weight of the construction and generate a strong contrast with the materiality of the historic building. Two different types of polycarbonate were used (translucent and transparent), to filter the sunlight, while allowing to see the sky from the courtyards. Additionally, textile screens (borrowed from the agricultural industry) are integrated to mitigate the solar incidence. The geometric rhythm of the structure is complemented by the planters with vegetation that overflows into the patios, and the light fixtures that turn the intervention into a horizontal bar of light piercing the city's skyline at night. The project the shows us an alternative and innovative way to deal with pre-existing structures and to avoid demolishing, when an urban area is not yet ripe for cost-intensive restoration projects. This project sensibly solves pragmatic and functional problems, while striking a balance between the “as found” architecture and the new intervention, creating both contrast in formal and material solutions.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.