Group 7 Created with Sketch.
Group 3 Copy Created with Sketch.
Group 6 Created with Sketch.

TIRPITZ is a sanctuary in the sand that acts as a gentle counterbalance to the dramatic war history of the site along the west coast of Denmark. It is comprised of a public central square surrounded by transparent, light-fulled spaces seamlessly embedded into the landscape. TIRPITZ brings together four unique and independent institutions: a World War II bunker museum, an amber museum, a local history museum, and gallery for special exhibitions. Each of the four museums is housed within its own gallery, separated by hallways and an interior central plaza. A tunnel to the south connects the gallery spaces to the historic bunker. TIRPITZ is a sharp contrast to the concrete monolith, camouflaging with the landscape and inviting lightness and openness into the new museum. The structural solution consists of a series of four single-story rectangular concrete boxes, half submerged into the coastal landscape. Each box is formed from a reinforced concrete slab, two reinforced concrete walls, and a post-tensioned concrete roof, which is supported along only two edges. As an antithesis to the dark and heavy bunker, TIRPITZ is not only a delicate intervention within its natural surroundings, but also a structural feat, creating open and light-filled, column free galleries.

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience. Use the links below to upgrade your exisiting browser.