

Women in Architecture Committee



Design and Practice Exchange: Navigating the (Post) Pandemic Terrain Roundtable Discussions

November 19, 2021

Following a morning of inspiring design presentations, participants will engage in roundtable sessions to reflect on what they have learned during the past 20 months, with conversations focusing on specific topics. Roundtable facilitators will guide participants to collaboratively explore how to create and implement just, equitable, and resilient practices. A series of provocations and prompt questions will serve as catalysts for discussion, as participants share their insights on how we have changed as an industry and how we might lead architecture into the future.

Venue: Center for Architecture 536 LaGuardia Place 1:00 pm – 5:00 pm EST

Coordinator:

• Annelise Pitts, AIA, Principal, Cameron MacAllister

Facilitators:

Design & Leadership

- Andrea Schelly, Senior Associate, Diller Scofidio + Renfro (New York)
- Brooke Helgerson, AIA, Architect, Analogue Studio (Boston)

Workplace Culture

- Mindy No, AIA, Principal, Perkins Eastman (New York)
- Liz Farrell, AIA, Project Manager and BIM Leader, ICON Architecture (Boston)

Professional Practice & Development

- Gaylin Bowie, NOMA, Associate, Robert A.M. Stern Architects (New York)
- Elyse Ayoung, Associate, Gensler (Boston)

Advocacy & Activism

- Kavya Cherala, Designer, Dattner Architects (New York)
- Genevieve Frank, AIA, Architect, ICON Architecture (Boston)

CES 3.5 LU/HSW | Learning Objectives:

- Identify how the social and environmental impacts of the COVID-19 pandemic have shaped design practice
- Explore ways in which the pandemic transformed our workplaces to be more resilient and sustainable
- Analyze how the remote and hybrid built environment can create opportunities for a better work-life balance
- Understand how social, environmental, economic, and health factors have shifted post-COVID





FORMAT

- 1. Participants will be broken up into four tables of approximately ten people, with two stationary facilitators: one from NYC and one from Boston. Each table will focus on one discussion topic.
- 2. Participants will take part in four 45-minute roundtable sessions at 45-minutes
- 3. Attendees will rotate tables after each session, engaging with all four topics
- 4. At the close of the final session, facilitator pairs will present the main issues discussed for each roundtable topic in a pass-the-mic-style informal wrap-up.

TOPICS

- Design & Leadership
- Workplace Culture
- Professional Practice & Development
- Advocacy & Activism

EVENT RUN OF SHOW

- 1:00 pm 1:45 pm Roundtable Session #1 (45 min)
- 1:45 am 2:30 pm Roundtable Session #2 (45 min)
- 2:30 pm 2:40 pm Break (10-min)
- 2:40 pm 3:25 pm Roundtable Session #3 (45 min)
- 3:25 am 4:10 pm Roundtable Session #4 (45 min)
- 4:10 pm 4:20 pm Break (10-min)
- 4:20 pm 4:25 pm Design & Leadership Summary (5 min)
- 4:25 pm 4:30 pm Workplace Culture Summary (5 min)
- 4:30 pm 4:35 pm
 Professional Practice & Development Summary (5 min)
- 4:35 pm 4:40 pm Advocacy & Activism Summary (5 min)
- 4:40 pm 5:00 pm Group Discussion and Q&A (20 min)
- 5:00 pm Closing Remarks

Co-Chairs | Vivian Lee, FAIA; Rosalind Tsang, AIA Media Communication | Kavyashri Cherala; Arielle Lapp; Vasudha Mittal Advisory Board | Sara Ngan, AIA; Kerry Nolan, AIA; Jen Stencel, AIA



Women in Architecture Committee



FACILITATORS

Design & Leadership



Andrea Schelly Senior Associate Diller Scofidio + Renfro New York



Brooke Helgerson, AIA Architect Analogue Studio Boston



Workplace Culture

Mindy No, AIA Principal Perkins Eastman New York

Professional Practice & Development



Liz Farrell, AIA Project Manager ICON Architecture Boston



Gaylin Bowie, NOMA Associate Robert A.M. Stern Architects New York



Elyse Ayoung Associate Gensler Boston

COORDINATOR

Advocacy & Activism

Kavya Cherala Designer Dattner Architects New York



Genevieve Frank, AIA ICON Architecture Architect Boston

Annelise Pitts, AIA Principal Cameron MacAllister New York

Co-Chairs | Vivian Lee, FAIA; Rosalind Tsang, AIA Media Communication | Kavyashri Cherala; Arielle Lapp; Vasudha Mittal Advisory Board | Sara Ngan, AIA; Kerry Nolan, AIA; Jen Stencel, AIA